9 naturreservat med härliga vandringar

Dela sida till en vän

Naturreservat finns av flera anledningar. De ska skydda värdefull natur och bevara biologisk mångfald. Men de ska ofta också se till att vi människor har platser och områden för rekreation och naturupplevelser. Här har vi samlat 9 naturreservat kring Göteborg. Alla med fina vandringar som bjuder på just rekreation och naturupplevelser!

1. Sandsjöbacka naturreservat: Det här är ett stort naturreservat! Den södra delen ligger i Hallands län, och är länets största naturreservat. Den norra delen ligger i Västra Götalands län. Här finns många vandringsleder. Sugen på en låååång vandring? Då är Sandsjöbackaleden på 21 kilometer något för dig! Annars finns den här härliga och markerade leden på 6 kilometer med utgångspunkt Långås. Här bjuds det på allt – utsikter, sjöar och fina skogar. Med barnvagn funkar det att gå Sisjön runt, den runslingan är på cirka 2,5 kilometer.

2. Hördalens naturreservat: Detta är till skillnad från grannen Sandsjöbacka ett litet naturreservat, som är beläget precis intill Kungsbacka golfklubb. Men trots den ringa storleken är det som en egen liten värld med fina stigar, långa spänger och massor med riktigt häftiga träd. Vill man planera in en vårvandring på 2 kilometer så är detta en bra sådan. Då badar marken i vitsippor.

I Hördalen finns det inte bara vitsippor, utan även ett träd man kan gå in i.

3. Knipeflågsbergens naturreservat: Detta är doldisreservatet som ligger granne med det kända Delsjöområdets naturreservat. Här går en underbar markerad vandring på 5-6 kilometer runt Ugglemossen. Höjder, trolska skogar och en stor myr är några av de upplevelser du har att se fram emot.

4. Änggårdsbergens naturreservat: Göteborgs egen pärla. Nästan mitt i centrum ligger denna kulle som i stort sett bjuder på allt. Dalgångar, utsiktsplatser, miltals med vandringsstigar, cykelspår, ridvägar, fornborgar, myrar – hur ska man välja? Vi tycker att man inte ska missa utsiktsplatsen vid ljungheden, eller denna kuperade omarkerade 3 kilometer vandring i östra delen av området. Utöver det är det bara att utforska. Se till att ha sisådär en vecka på dig 🙂

Utsikten från ljungheden i Änggårdsbergen. Vyn sträcker sig ända till havet.

5. Göddered Hakered naturreservat: På nordvästra delen av Hisingen ligger detta nya naturreservat, bildat så sent som 2012. Här finns en markerad 3 kilometers rundslinga som går förbi branter, upp på berg och längs stengärdsgårdar. Vi gillar särskilt den maffiga utsikten!

6 Vättlefjälls naturreservat: Detta område går hela vägen från Angered upp till Kungälv. Det finns massor med sjöar, vindskydd och såklart även vandringsleder. Bohusledens etapp 6 går genom hela naturreservatet, och med barnvagn kan man gå 7 kilometer runt Surtesjön. Vill du uppleva stora delar av reservatet i en vandring så är Vättlefjällsleden på 25 kilometer fin att gå. En bra utgångspunkt är Vättlestugan.

I Vättlefjäll finns det många fina vindskydd att pausa vid, eller för den delen sova i.

7 Svartedalens naturreservat: Oj vad det är vilt och härligt i Svartedalen! För den som vill ha en liten inblick i vad Svartedalen handlar om rekommenderar vi den markerade 3 kilometers rundslingan. Annars är både Bohusleden etapp 8 och etapp 9 heeeelt magiska med starkt kuperade stigar och trollskogar. Här är det lååååångt till vägar och oväsen och det är lätt att njuta av tystnaden. Här finns fler tips från Svartedalen!

8 Ranebo naturskogs naturreservat: Vandringen runt naturreservatet i Ranebos naturskog är något utöver det vanliga! Den innehåller allt som man kan önska sig. Utsiktsplatser, mossiga skogar, sjöar, en grotta och massor med vacker natur. Leden är markerad och 9 kilometer lång.

Skogar med marken täckt av mossa – en vanlig syn i naturreservatet Ranbo naturskog.

9 Marstrands naturreservat: Koön ligger i skymundan för den mer kända Marstrandsön. Ganska oförtjänt, naturen här är väldigt vacker och eftersom ön är bra mycket större än sin granne kan du få ihop längre turer och slipper dela stigen med lika många andra besökare. Under de senaste åren har nya vandringsslingor dragits upp på Koön. Nu kan du njuta av enastående utsiktsplatser och fina klippvandringar, som t.ex denna fina slinga på 3 kilometer.

Hav och skärgårdsutsikt längs leden på Koön.

Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar