De fem vackraste höstvandringarna

Just nu är naturen magisk! Skogen står i alla färger och det är lagom svalt för vandring. Perfekt. Här är våra fem bästa höstvandringar, utvalda eftersom de bjuder på mycket höstfärger. 

Utsikt ovanför Rammdalen.

1. För den äventyrlige: Då passar en tur i Rammdalen som ligger i det stora naturområdet Risveden drygt tre mil norr om Göteborg, öster om Skepplanda ungefär. Det är en fyra kilometer lång tur som delvis går utanför den markerade stigen (men ändå inte är svår att följa) förbi höga klippstup, upp på en utsiktsplats, förbi en liten grotta och framför allt: Genom tyst och vacker gammal skog.

Sävenån i guldiga färger.

2. ”Fullständigt enastående natur”: Det är omöjligt att inte tipsa om att vandra längs Säveån, mellan Floda och Stenkullen. Vi tipsar ofta om just den vandringen, och ännu oftare när vi pratar om höstvandringar. Då står träden gula och vackra kring det forsande klara vattnet. Det är lätt att hitta längs stigen, underlaget är slätt, kommunikationerna med pendeltåget suveräna och naturen fullständigt enastående.

Blandskog och grusväg i Hyssna.

3. Bokskogsvandring med utsikt: Ta en tur upp på Stomsås vid Hyssna, ungefär halvvägs till Borås. Du vandrar delvis på Hyssnaleden och om du vill fortsätter du, i så fall har du 40 km framför dig innan du kommer tillbaka till samma plats igen… Den här turen är betydligt snällare. Den bjuder på tre kilometers vandring genom jordbrukslandskap, upp över åsen och genom bokskogen. Just nu är bokskogen gul och underbar, så skynda dit innan löven faller av!

4. Långvandring nära Göteborg: Sandsjöbackaleden är drygt två mil lång och går rakt genom det vackra naturreservatet Sandsjöbacka, strax söder om Göteborg. Här är det fint! Skog av alla sorter, utsikter och flera sjöar. En heldagstur som passar strålande en hösthelg. Lätt att hitta längs den välskyltade leden är det också.

5. För den som gillar både kultur och natur: En annorlunda vandring får du genom att gå 12 km på Bohusleden mellan Kungälv och Diseröd. Du får uppleva Kungälvs gamla stadskärna och sedan se skogen och landsbygden ta vid. Kul tur för den som vill upptäcka mer än skogen. Dessutom är bussförbindelserna bra så även om du inte kommer tillbaka till samma plats är det lätt att genomföra vandringen.

Lämna ett svar