De sex vackraste höstvandringarna

Dela sida till en vän

Just nu är naturen magisk! Skogen står i alla färger och det är lagom svalt för vandring. Perfekt. Här är våra sex bästa höstvandringar, utvalda eftersom de bjuder på mycket höstfärger. 

1. För den äventyrlige: Då passar en tur i Rammdalen som ligger i det stora naturområdet Risveden drygt tre mil norr om Göteborg, öster om Skepplanda ungefär. Det är en fyra kilometer lång tur som delvis går utanför den markerade stigen (men ändå inte är svår att följa) förbi höga klippstup, upp på en utsiktsplats, förbi en liten grotta och framför allt: Genom tyst och vacker gammal skog.

Utsikt ovanför Rammdalen.

2. ”Fullständigt enastående natur”: Det är omöjligt att inte tipsa om att vandra längs Säveån, mellan Floda och Stenkullen. Vi tipsar ofta om just den vandringen, och ännu oftare när vi pratar om höstvandringar. Då står träden gula och vackra kring det forsande klara vattnet. Det är lätt att hitta längs stigen, underlaget är slätt, kommunikationerna med pendeltåget suveräna och naturen fullständigt enastående.

Sävenån i guldiga färger.

3. Bokskogsvandring med utsikt: Ta en tur upp på Stomsås vid Hyssna, ungefär halvvägs till Borås. Du vandrar delvis på Hyssnaleden och om du vill fortsätter du, i så fall har du 40 km framför dig innan du kommer tillbaka till samma plats igen… Den här turen är betydligt snällare. Den bjuder på tre kilometers vandring genom jordbrukslandskap, upp över åsen och genom bokskogen. Just nu är bokskogen gul och underbar, så skynda dit innan löven faller av!

4. Långvandring nära Göteborg: Sandsjöbackaleden är drygt två mil lång och går rakt genom det vackra naturreservatet Sandsjöbacka, strax söder om Göteborg. Här är det fint! Skog av alla sorter, utsikter och flera sjöar. En heldagstur som passar strålande en hösthelg. Lätt att hitta längs den välskyltade leden är det också.

Lärjeån en sent på hösten.

5. Amazonas i höstfärger: Lärjedalen är något alldeles speciellt. Mellan Hjällbo och Angered slingrar sig Lärjeån fram med brunt vatten, leriga strandbankar och en överväldigande frodig grönska runt om. På hösten byter grönskan skepnad från det grönt till gult och det är precis lika vackert. Vandringen är 6 kilometer och går längs en fin grusstig.

6. För den som gillar både kultur och natur: En annorlunda vandring får du genom att gå 12 km på Bohusleden mellan Kungälv och Diseröd. Du får uppleva Kungälvs gamla stadskärna och sedan se skogen och landsbygden ta vid. Kul tur för den som vill upptäcka mer än skogen. Dessutom är bussförbindelserna bra så även om du inte kommer tillbaka till samma plats är det lätt att genomföra vandringen.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar