Skändlaberget – istidsön som försvann

Dela sida till en vän
Storslagen utsikt från en av många utsiktsplatser längs den 5 kilometer vackra vandringen.

Mitt ute på Hisingen sticker Skändlaberget upp som en ö över det kringliggande slättlandskapet. Efter den senaste istiden för cirka 5000-6000 år sedan var detta en ö på riktigt omgivet av ett grundhav. Men landet höjdes och vattnet drog sig tillbaka och resultatet ser vi idag. Nu är Skändlaberget en uppstickande bergsklump med vacker natur och en spännande vandringsslinga.

För 5000-6000 år sedan fanns det vikar och gott om strandtomter på Skändlaberget.

Vandringen börjar vid parkeringen i sydöstra hörnet av Skändlaberget. Det tar cirka 20 minuter att köra från Centralen. Det är även bra bussförbindelser och hållplatsen ”Skändla södra” ligger 200 meter från starten av vandringen. Vi gick leden medsols och den är välmarkerad med orangea markeringar. Stigen slingrar sig genom lummig skog och små raviner, förbi storslagna utsiktsplatser och över långa spänger.

Det finns gott om informationsskyltar längs leden.

Ett 20-tal informationsskyltar är utplacerade längs vandringen. Det här är nämligen inte en vanlig vandring, här finns det mycket historia. Förr i tiden fanns här stränder och man har hittat flera olika stenåldersboplatser, stensättningar från bronsåldern och en fornborg från vikingatiden. Allt står beskrivet på skyltarna som passeras längs vandringen.

Grillplats with a view, inte helt fel!

Det här är en maxad och vacker 5 kilometers vandring som vi verkligen rekommenderar. Se till att ge utflykten tid. Här finns det mycket att se och läsa om. Och, en längre paus vid nån grillstad är ju inte helt fel heller 🙂

Till Äventyrsguiden och vandringen runt Skändlaberget Till Äventyrsguiden

Lämna ett svar