Guide: Upptäck Risvedens vildmark

Dela sida till en vän

Den som längtar efter vildmark och tysta skogar ska bege sig till Risveden. Här kan du ströva på längs stigar, ta dig upp på berg med milsvid utsikt och bada i små skogssjöar. Området ligger bara ungefär fyra mil norr om Göteborg, vilket känns helt omöjligt att förstå när man är här. Nu har vi samlat ihop våra höjdpunkter från detta stora skogsområde. Äventyret väntar, eller hur?

Risveden är stort och här finns många naturreservat. Det hör inte till det mest besökta och skogen är på sina ställen väldigt gammal. Så var varsam (som alltid!) när du kommer hit så att du varken stör djur, växter eller andra människor.

Tips 1: Utsikten från Klevsjöloft. Det är den du ser på bilden ovan. Ett riktigt fint ställe för en kaffepaus med milsvid utsikt. Hit kan du vandra längs en längre tur, men du kan också nöja dig med att gå 500 meter från parkeringen.

Vandringen i Rammdalen är äventyrlig med vildvuxen skog, branta klippor och till och med en grotta.

Tips 2: Vandra i Rammdalen. En äventyrlig vandring där du går både längs led och fritt i skogen – det är trots det enkelt att hitta rätt. Här kan du lyssna på fågelkvitter och total tystnad. Mumma för en skogsälskare! Ännu fler bilder från turen ser du här.

Tips 3 bjuder på lång och kuperad vandring – bitvis utan mobiltäckning.

Tips 3: Stora 15-kilometersrundan. Här har vi satt ihop en vandring genom att slå ihop olika leder. Och nu får du en stooooor dos av vildmark. Du går genom fyra naturreservat och förbi massor av sjöar. Du passerar även utsikten uppe på Klevsjöloft.

Från det här vindskyddet kan man njuta av en vacker solnedgång i väster.

Tips 4: Övernatta i vindskydd vid Kroksjön! Runt sjön går en fin vandringsslinga (läs mer i nästa tips) och det här vindskyddet har ett stort bord, stor grillplats och en bra badplats där klipphällarna går mjukt och fint ner i vattnet.

Turen runt Stora Kroksjön är fyra kilometer lång.

Tips 5: Vandra runt Stora Kroksjön. Här finns inte mindre än fyra vindskydd som alla ligger fint vid vattnet. Sjön är en populär fiskeplats, inte konstigt med tanke på att det simmar runt öring, regnbåge och fjällröding i sjön. Här finns fler bilder från turen.

I gamla skogar får mossan frodas.

Tips 6: Risvedenspåret. Här har du 18 kilometer varierad vandring. Du går på hälften grusväg och hälften stig. Du kan också göra en avstickare till fantastiska Rammdalen längs turen.

Vid Västra Långevattnet är det populärt att både cykla mtb och bada.

Tips 7: Rövargrottan är ingen jättestor häftig grotta, snarare rätt mesig om vi ska vara ärliga! Men skogen runt den är helt fantastisk. Grottan ligger som ett spännande stopp längs den vackra vandringen runt Rammdalen.

Tips 8: Längs samma vandringsslinga runt Rammdalen ligger också en fin utsiktsplats. Med ett stup man verkligen får passa sig för!

Vid sjön Ljusevattnet ligger detta vindskydd.

Tips 9: Extremt lättillgängligt vindskydd. Hit kan du ta dig nästan till tröskeln med bilen. Därför fungerar vindskyddet även för den som har svårt att gå. Toppenläge vid sjön!

Vandringen följer Slereboån och leder fram till bland annat ett fint litet vattenfall.

Tips 10: Vandra i Slereboåns dalgång. Maxad vandring som innehåller det mesta: Vacker skog, två vattenfall och en utsiktsplats med milsvid vy. Ta med fika och förbered er för en riktigt härlig upplevelser!


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar