Härliga naturäventyr för sportlovet

Dela sida till en vän
Borrås skåra är en imponerande bergsskreva!

Mäktiga vattenfall, långa raviner i berget eller en vandring nära stan med en forsande å och en trolsk skog? Vill du få ut ungarna i naturen på sportlovet är vår erfarenhet att det ska var händelserikt, äventyrligt och gärna strapatsrikt. Och samtidigt kort. Varsågod, här kommer just sådana tips!

1. Kolla in ett häftigt vattenfall. Prognosen lovar regn och det är bra för vattenfallen. Vi gillar verkligen det nästan 40 meter höga vattenfallet vid Vallerån, eller varför inte det ännu högre Ramhultafallet. Men det finns fler vattenfall i området, kolla in hela vår vattenfallsguide här. Och det är inte särskilt långt att gå till de flesta vattenfallen.

Vattenfallet vid Vallerån ligger i Lysegårdens naturreservat. Det är både högt och mäktigt.

2. Vatten+barn=sant. Ibland undrar vi om det finns något som barn tycker om mer än rinnande vatten 🙂 ? Vuxna vill ofta gå, prata och se – men det tycker de flesta barn är långtråkigt. Kolla in denna 2 kilometers vandringen i Partille. De vuxna får en garanterat bra naturupplevelse, och barnen kan kasta saker i bäcken. Men det forsar på bra för tillfället i Kåbäcken, så se till att hålla koll familjen! En annan fin vandring finns i Bråtaskogen, den bjuder på kuperad natur och rinnande vatten. Perfekt för barnen!

Bråtaskogens kuperade 2,5 kilometer slinga är välmarkerad och spännande.

3. Sov över i ett vindskydd. En utmaning som kan låta knäpp när det regnar, men med mycket godis och mysljus blir det fantastiskt! Det är ju faktiskt All hjärtans dag imorgon 🙂 Här hittar du alla vindskydd i vår guide. Svårt att välja? Detta vindskydd, i det stora naturområdet Risveden, ligger alldeles vid parkeringsplatsen. Eller om ni är sugna att vandra en bit först så är detta vindskydd, mitt i Sandsjöbackas naturreservat, fint!

4. Besök en ravin. Raviner och bergsklyftor brukar barn tycka är spännande upplevelser. För en maxad upplevelse rekommenderar vi verkligen Borrås skåra strax öster om Varberg, eller varför inte den lummiga ravinen nära Lilla Hålsjön. Annars finns det fler tips i vår ravin-guide.

Borrås skåra gör förmodligen ingen besviken 🙂

5. Gör en heldagstur för hela familjen. Åk till ett ställe där det finns mycket att upptäcka för många olika åldrar. Som Sundsby säteri på Tjörn (här hittar du kulturhistoria, vandringar, grottor och en ravin). Eller de stora platåbergen Halle- och Hunneberg (vattenfall, grottor och vandringar väntar).


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar