Vandringar, grottor och raviner i Sundsby

Dela sida till en vän
Fikapaus nära Solklinten med utsikt över fjord, hav och skog.

I Sundsby finns något för alla. Grottor och raviner för de äventyrliga, härliga vandringar för både stora och små och ett anrikt säteri.

Sundsby, eller området kring Sundsby säteri, ligger på ön Mjörn och tillhör Tjörns kommun. Detta är ett av Tjörns mest besökta turistmål med cirka 100 000 besökare varje år. I naturen runt säteriet finns det fem vandringar med riktigt spännande inslag. Vi gjorde en mix av två av dem och fick till en fullträff.

Sundsby säteri.

Det finns ett gäng parkeringsplatser vid säteriet, men om fokus är vandring och inte ett besök vid själva säteriet rekommenderas parkeringsplatsen 500 meter längre in på vägen, alltså västerut. Vi började på den blåa leden motsols och passerade dammen, säteriet och sedan vidare in i skogen. Till en början var det platt och grusväg, men snart ändrades det till kuperad natur och stig.

Skogen bjuder ibland på mycket rötter.
Mitt i skogen dök en trolltomte upp!

Efter några riktigt vackra passager började det gå neråt igen, och efter cirka 2,7 kilometer från starten kom ett vägval. Antingen fortsätta framåt på den blåa leden, eller vika av åt vänster mot grottan, ravinen och utsiktsplatsen Solklinten.

Stigen upp till dessa naturupplevelser var brant och följer svarta markeringar. Annars finns det skyltar att följa hela vägen. En del av dem har ramlat ner, men de flesta sitter trots allt på rätt ställe…

Mot spännande naturupplevelser!
Grottan är stor och luftig.
Ravinen är trång och rolig 🙂
Utsikten är vidunderlig från toppen av Solklinten. Här syns skog, men vänder man blicken kommer havet.

Från toppen är det sedan skyltat tillbaka ner. Vi gjorde allt en blandning av den blåa och den svarta leden och det var, som sagt, en riktig fullträff!

Här finns karta och mer information om vandringen.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


2 svar

  1. […] familjen. Åk till ett ställe där det finns mycket att upptäcka för många olika åldrar. Som Sundsby säteri på Tjörn (här hittar du kulturhistoria, vandringar, grottor och en ravin). Eller de stora […]

  2. […] familjen. Åk till ett ställe där det finns mycket att upptäcka för många olika åldrar. Som Sundsby säteri på Tjörn (här hittar du kulturhistoria, vandringar, grottor och en ravin). Eller de stora […]

Lämna ett svar