Mäktig mosse + gofika på kvarn

Dela sida till en vän

Det här inlägget görs i samarbete med Turistrådet västsverige och sponsras av dem. Tack för det! (Här kan du läsa om hur vi jobbar med sponsring och reklam.)

Det är något väldigt speciellt med att vandra över en mosse. Man tror att man är i Norrland! Ensligt och vackert och med stor vildmarkskänsla. På den här turen tog vi med båda våra familjer till Vänga mosse utanför Borås och körde en heldag med gofika på Vänga kvarn (där de bakar bullar och bröd på kvarnens mjöl!) efteråt. Mums!

Vänga mosse är ett naturreservat där man går på spångar över mossen. Det är smart, för här kan verkligen alla ta sig fram, såväl med rullstol som med barnvagn. Det är en häftig plats, själva Vänga är som en liten Bullerby-by (fast lite större) omgärdad av åkrar och skog. Mossen ligger precis intill byn men så fort man går ut på den så vips, är man långt från civilisationen. Man ser bara mossens vidd och skogsåsarna omkring.

Spångar tar vandrare över Vänga mosse.

Vi hade med oss två fyraåringar, en åttaåring och en tioåring. Samtliga uppskattade turen även om 4-åringarna också uppskattade att bli burna i bärstolarna väldigt mycket…

4 som 40 år, mossen verkar funka för de flesta 🙂

En riktigt bra grej med att vandra på en mosse är att det kan göras i alla väder och ändå vara en häftig naturupplevelse. Mitt i vintern med snö eller som när vi var här: I riktigt gråblött väder. Mossen blir liksom bara mer mystisk av det. Käckt för oss alla som bor i västsverige och har gråblöta vintrar.

Turen vi gjorde gick först från ena sidan av mossen över till den andra. Då passerar man Säveån som börjar här, innan den slingrar sig vidare ända till Alingsås och Floda och slutligen Göta älv. När vi kom över till andra sidan mossen vände vi tillbaka igen och efter att vi passerat bron svängde vi höger. Så småningom slutade spången och vi gick på en skogsstig tills vi kom ut på bilvägen igen. Bilvägen är inte alls trafikerad så det går fint att vandra på den.

Spängerna är bra byggda, de håller fötterna torra och skyddar mossen.

När man kommit ut på bilvägen och svängt vänster är det enkelt att bara gå vägen tillbaka till parkeringen. Men man kan ju också fika här! Så det gjorde vi. I korsningen efter kyrkan svängde vi höger och efter ett par hundra meter, precis när man gått över en bro, tar man vänster där det står skyltat ”Vandringsled”. Då kommer man in på den så kallade Kärleksstigen. Den följer Säveån en kort bit ner till Vänga kvarn.

Bullar bakade på kvarnens mjöl, precis vid forsen. Gött efter vandring 🙂

Vänga kvarn är sedan länge ett kafé med uteservering precis vid forsen och de gamla kvarnbyggnaderna. När vi var här var det alldeles för kallt för att sitta ute så vi satt inne och mumsade istället. Surdegsbröd, kardemummabullar, semlor, kanelbullar… gott men också så kul att sitta mitt i en kulturmiljö med forsen utanför och äta bullar bakade på mjöl som malts i kvarnen intill. När man är nöjd kan man vandra små grusvägar förbi gårdar tillbaka till mossens parkering.

Här kan du läsa mer om Vänga mosse hos Turistrådet västsverige

Här kan du få fler tips på vandringar som Turistrådet västsverige tipsar om.

Ta del av karta och parkeringsplats om denna vandring i vår Äventyrsguide.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar