Våra vackraste vintervandringar

Dela sida till en vän

Frostnupna klippor vid havet och snötyngda granar i skogen – att vintervandra kan vara fantastiskt. Om snön och kylan kommer finns det några vandringar som passar extra bra för en lång tur med varm choklad i ryggsäcken. Som de här till exempel: 

Makalös utsikt över Skagerrack:
Tjörns högsta topp heter Vetteberget och ligger på öns sydspets. Hit går en kort promenad på bara en dryg kilometer. En strålande vinterdag har du oslagbar utsikt över skärgården och horisonten här uppifrån. Dock går leden över klippor, så är det väldigt halt får man se upp.

Vinterkänsla vid Gunnebo slott:
En fin runda på släta slingrande grusvägar, kantade av gamla ekar. Du går vid Rådasjön och Stensjön och kan avsluta med en fika på Gunnebo slott. Perfekt. Turen funkar även med barnvagn.

Snötyngda granar i Svartedalen:
Svartedalen är svårslaget som vildmarksområde, bara några mil från Göteborg. För den som vill försöka sig på ett riktigt utmanande vinteräventyr är 29 km vandring på Bohusleden en ren fröjd. För den som vill ta en kortare tur till ett vindskydd och tända en brasa är turen från Bottenstugan till vindskyddet vid Iglekärr en fin sträcka. Hur du än gör möts du av tystnad och trollskog.

Snösäkert Astrid Lindgren-landskap:
Hyssnaleden är 40 km lång och ligger några mil öster om Göteborg. Här är det bra mycket snösäkrare och ofta står skogarna i vinterskrud när det är plusgrader i Brunnsparken. Leden går ömsom genom vackra skogar och ömsom genom kullrigt jordbrukslandskap. Det finns vindskydd att övernatta i, annars kan du dela upp vandringen på två dagar och övernatta på Kvarnen i Hyssna.

Stadsnära skärgård:
Vrångö är en av de vackraste och ensligaste öarna i Göteborgs södra skärgård. Här kan man vandra ganska ostört och titta på havet och klipporna. Närheten med kollektivtrafiken från centrala Göteborg är ett stort plus, samtidigt som det såklart gör att det blir fler besökare. Vandra på välskötta och lättgångna promenadstigar på norra eller södra delen, eller slå ihop båda slingorna.

  1. […] längs några riktigt fina leder. Kolla in tipsen här. Och tänk på det här innan du ger dig ut på […]

Lämna ett svar