Bästa tipsen för Delsjöområdet

Dela sida till en vän

Delsjöområdet älskas av många och det är lätt att förstå. Det stora skogsområdet med många sjöar ligger öster om Göteborg och är så lättillgängligt att du kan ta spårvagnen eller bussen dit. Eller gå – det är bara ett par kilometer hit från Korsvägen. Trots sitt centrala läge hittar du stora skogar med gamla träd, mossiga berg, svamp- och bärmarker och många sjöar. Så fint!

Eftersom det är ett så populärt naturområde är du aldrig ensam. För dig som söker känslan av att vara det säger vi: Gå utanför de snitslade motionsslingorna, välj de små stigarna istället och ta dig lite längre österut. Då kan du hitta alldeles egna oaser.

Vandringen runt Stora Delsjön följer bryggan över vattnet.

Delsjöområdet består av två olika naturreservat och en hel del natur runt omkring dem. I naturreservaten gäller särskilda regler, läs här om vilka regler som gäller i Delsjöområdets naturreservat och Knipeflågsbergens naturreservat.

Vandringssugen? De två största sjöarna i området heter Lilla Delsjön och Stora Delsjön. Att vandra runt dem är fint. Vandrar du runt båda sjöarna får du en tur på tio kilometer. Väljer du att gå bara runt Lilla Delsjön är det ungefär halva sträckan. I båda fallen passerar du två riktigt mysiga fikaställen: Bertilssons kafé som ligger i en stuga vid sjön och ofta har brasan tänd på vintern. Och Kaffestugan Lyckan som har flera djurhagar med kaniner och getter som alla besökare får kika på.

Kaffestugan Lyckan har flera olika sorters djur som man får kika på.

Bohusleden går genom Delsjöområdet och här hittar du färre medvandrare än runt Delsjöarna. Bohusleden kan man gå på olika vis. Till exempel så här, med buss till start och mål. Eller helt enkelt knata etapp 3 eller etapp 4 – under den senare etappen kan man övernatta i vindskyddet vid Råhult.

Ugglemossen – en stor mosse som du korsar på spångar.

En annan riktigt fin tur är Ugglemossen runt. Den utgår från Bertilssons kafé och följer blåvita-markeringar runt den stora Ugglemossen. Det är 5 kilometer i kuperad terräng och med fina omgivningar.

Vargrottan är spännande (och ofta blöt) att krypa igenom.

Varggrottan låter väl spännande? Det är den. Testa så får du se!

För den som är badsugen finns det många sjöar att testa. Självklart badet med sandstrand vid Stora Delsjön men där delar du också plats med väldigt många andra. Du får garanterat vara lite mer själv om du testar ett dopp på andra sidan sjön eller från den långa gångbryggan över sjön. En liten strand hittar du vid Blacktjärn, men coolast är att hoppa högt från klipporna vid Västra Långevattnet!

Efter bad vill man såklart grilla 🙂 Färdiga eldstäder finns vid alla vindskydd. Som detta vid Lilla Delsjöns södra strand, eller norra strand. Det mest magnifika, som också går att övernatta vid, ligger uppe på Getryggen med en grym utsikt. Vill du komma lite mer bort från allfarvägarna rekommenderar vi övernattningsvindskyddet vid Östra Långevattnet. Eftersom det inte är tillåtet att tälta inom de två naturreservaten som täcker en stor del av Delsjöområdet är övernattning i vindskydd ett smart alternativ.

Vid Västra Långevattnet är det populärt att både cykla mtb och bada.

Önskas mer adrenalin? Mountainbikeslingorna är hur många som helst i detta område. Testa Bohusleden, Getryggen, Skatås, Örgryte eller den maffiga Brudarebacken där du hittar en riktigt häftig utsiktsplats (och här kan du åka i vad vi tror är götets längsta pulkabacke om det blir snö!!)

Karta över vandringsleder och utflyktsmål i Delsjöområdet.

Hur hittar man hit?
Det finns många sätt. För göteborgaren går det spårvagn till hållplats Virginsgatan eller Bögatan och buss till hållplats Spåntorget. Det finns parkeringar bland annat vid Härlanda Tjärn och vid Delsjöns stora badplats. Man kan dessutom komma gåendes från alla väderstreck: Örgryte, Kålltorp, Mölndal, Öjersjö eller Sävedalen.


Det vilda Göteborg inspirerar och visar vägen till härliga naturupplevelser och roliga äventyr i Göteborgsområdet. Naturen är gratis för alla och öppen 24/7. Vi vill att fler ska hitta till den. Bli medlem här för att få tillgång till alla guider med kartor, bilder och information.


Lämna ett svar