Ett gott bröd som är både enkelt och skoj att tillaga. Använd som lompebröd, rullmacka eller som små snacks fingerfood.
Ingredienser
- 150 gram kokt riven potatis (koka gärna potatisen med skalet på, men skala innan du river den). Använd gärna mandelpotatis om det.
- 25 gram rågmjöl.
- 60 gram vetemjöl + till utbakning.
- 1 tsk sirap.
- 1/2 tsk salt.
- 1 tsk mjölk.
En annan variant
- 150 gram kokt riven potatis (koka gärna potatisen med skalet på, men skala innan du river den). Använd gärna mandelpotatis om det.
- 25 gram rågmjöl.
- 50 gram vetemjöl + till utbakning.
- 1 tsk kallpressad rapsolja.
- 1/2 tsk salt.
- 1 krm hel fänkål/kummin/anis-frö.
Så här gör du
- Häll allt i en bunke och blanda för hand till en fast men ej klistrig deg. Mjölmängden kan variera beroende på potatissort. Tillsätt eventuellt mera mjöl.
- Dela upp i 2 bitar.
- Kavla ut tunt på mjölad yta.
- Stansa eller skär ut till önskad storlek och form.
- Stek i torr panna, gärna av kolstål eller gjutjärn.
- Vänd när den har fått lite färg.
- Låt svalna på galler under duk.
- För mjukt bröd, stek kortare tid.
- Använd som lompebröd, rullmacka eller som små snacks fingerfood.
Mer Vildmarksrecept